Kendine Saklanmak

     Geçenlerde çocukluk anılarıma gittim. Saklambaç oynarken birilerinin beni bulması ne kadar heyacan vericiydi. Kahkahalar atarak oyuna devam etmek ve bıkmadan usanmadan oynamak ne kadar güzeldi.
Bugün kendimizi saklayamayı ne zaman öğrendik sorusu aklıma geldi. Çocukluk dönemlerimizde karşılanmamış özlemlerimiz ( değer görmek , yeterli olduğuna inanmak, sevmek, sevilmek, aitlik vb) bir saklambaç misali içimize gömülmüş durumdadır . Bu sefer gelin beni yakalayın diyen bir çocuk edasıyla değil de, aman güçsüzlüğümü görmesinler diye kaçan ve kovalamasına izin vermediğimiz bir ruh halindeyiz.
Bu satırları okurken bir an kendinize dönün ve içinize şunu sorun : başkaları tarafından kendinizle ilgili görülmesinden en çok korktuğunuz şey ne?
Bazısı kaygılarım,  yetersizliğim, beceriksizliğim,kırılganlığım der. Ve bu uzar gider. Hangi konuda hayalkırıklığı yaşamışsak o konularda hayattan korkarız.
Bazılarımız küçükken bu güçsüz yanlarını başka türlü saklamayı öğrenmiştir. Kimisi ağlayarak içine atmıştır. Kimisi öfke ile bastırmıştır. Sonra bu oyun öyle bir hal almıştır ki kişi artık saklambaç oynamaya bile yanaşmamıştır. Nedeni son derece basit ; yaralarımızı saramamış olmak.
İşte burada yetişkin tarafımızı deneyime açık hale getirmeye ihtiyacımız var. Görünmesinden en çok korktuğum duygum, düşüncem ve davranışım ne ise onlarla yüzleşmek ve onlarla ilgili iç dünyamda bir fikir edinmek akıllıca olabilir.
Sonra bu kırılgan yanımı nasıl değiştirebilirim ve dönüştürebilirim kısmına odaklanabilirim. Bu neden önemli sizce? Degiştirmedigimiz her alan içimizde birikip birgün patlamaya hazır hale geliyor . Çevremize etkisi olumsuz yönde oluyor. Duygular sıkışınca bu sefer acımasız insanlar haline dönüşüyoruz.
Buna gerek var mı? Yetişkin halimizle birisi bizi sobelesin. Kendimizle yüzleşelim. Hem kendimizin yaralarını sardıkça kahkaha dolu bir  saklambaç oyununa eşlik ediyor olacağız belki de…


Daha Fazla
Ne Yapıyoruz

Hizmetlerim

Çocuk ve Gençlerde Psikolojik Yardım

Çocuklar ve Gençler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Testleri Uygulaması, Çocuk ve Gençlerde Teröpatik Kart Kullanımı ve Çocuk ve Gençlerde Psikolojik Sağlamlık Programı( ÇEPSP101) uygulanmaktadır.

Yetişkinlerde Psikolojik Yardım

Satir Dönüşümsel Sistemik Birey, Çift ve Aile Terapisi, Birey ve Çiftlerde EMDR Terapisi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ile danışmanlık uygulanmaktadır.

Psikolojik Travmada Yardım

Kriz, Ölüm ve Yas Psikoterapisi, Travma Sonrası Stress Bozukluğu, Psikolojik İlk Yardım ve EMDR Terapisi ile danışmanlık uygulanmaktadır.